петък, 24 юни 2011 г.

За всички обичащи фотографията

Разговор с Надежда Павлова, член на управителния съвет на Българска Фотографска Академия „Янка Кюркчиева”, която организира „Месец на фотографията”. Надежда изучава магистратура фотография в Нов Български Университет. Това е нейната трета магистратура, а фотографията - нейната страст.

Надежда/ снимка на Janos Eifert

Срещаме Надя сред фотографии наредени под високия таван на Червената къща. През прозорците влиза надвечерната светлина и гали снимките по стените. 
Това са хора. Хора, заснети в домовете си, сред вещите си, в леглата си, на масите си, пред гардеробите си, ядящи, спящи, замислени, спокойни, бленуващи...някои тъжни, други радостни (изложба „Номади” с автор Станислава Георгиева).
Изложбата е част от събитието „Месец на фотографията”, която вече обявихме в  блога, а след минути започва дискусия с проф. Мария Попова и гости.   

Надежда е облечена в черна, елегантна дреха с красив колан с медни елементи. Изглежда така, сякаш е излязла от онези красиви снимки на стената и е щастлива, защото събитието, за което са положили огромни усилия и старание е вече факт. Както тя казва „Месец на фотографията” е обединяващо събитие за всички хора, които обичат това изкуство”.

Фотографията и Надежда

„За мен фотографията е хоби, което лека-полека ме обсеби. Тя завладя цялото ми време и енергия. Обичам да снимам истории, да намеря правилния фотографски път, да ги разкажа, да ги пресъздам, за да бъде интересно за зрителя и той да се потопи в споделеното на снимката” – разказва Надежда. В рамките на "Месец на фотографията" тя ще участва в две изложби. Едната, която ще е с екстравагантно представяне и необичайни визии, е подготвена съвместно с нейни колеги от магистърската програма по фотография в НБУ. Другата, е нейна самостоятелна изложба със заглавие „Да отглеждаш ангел”. „Това е един много личен проект, и представлява социален репотраж за моя приятелка”. 

Вижте изложбата тук: http://www.photoacademy.org/themonth/?page=program&id=46

За събитието

„Този проект стартира миналата година ноември месец, много хора положихме старание и сериозни усилия, за да го органзираме в този формат, в който тече в момента. Проектът е организиран съвместно с Фотографска Академия „Янка Кюркчирева” и Столична община, но без нашите партньори, които ни подкрепиха, това събитие нямаше да се случи. Месец на фотографията включва над 60 изложби, а общо мероприятията са над 70. Програмата е изключително богата, представя експозиции от всички жанрове на фотографията и на автори, както от различни възраст, така и с различни професии” – с удовлетворение разказва Надя.

Посетете „Месец на фотографията” от 15. 06. 2011 г. до 30. 07. 2011 г. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар